Sem tam něco

Mé nemorální ponožky...

30. 10. 2009 17:13

Dnes jsem byl celý den v jednom kole. Těsně po stěhování člověk schání milion a jednu věc. Samo sebou, a kupodivu, nic není zadarmo, a tak si člověk může položit několik otázek.

Chci kvalitu nebo nízkou cenu? Chci všechno hned anebo se uskromním a raději si počkám?

Probíhám se tak naší globalizovanou komerční džunglí. Snažím se na něco nezapomenout a nekupovat kraviny. Hledal jsem (kromě asi dvě stě padesáti šesti  jiných věcí) také přehoz na naší zánovní sedačku z páté ruky. Věděl jsem, že cena se pohybuje od sedmi do dvanácti stovek. Přišel jsem do obchodu na kterém byl nápis prodejní sklad. Zeptal jsem se na přehoz a blonďatá paní mi ihned s úsměvem nabídla přehoz požadované velikosti. A co bylo nejdůležitější za 190 korun.

To je přece výborná koupě! Kvalita též srovnatelná, takže už jen kulaté razítko od manželky a pohovka bude jako nová! S radostným pocitem prohlížím další věci. Za kasou vidím větnamčíka. Do této chvíle mě ani na chviličku nenapadlo, že jsem u větnamců... Nějsem proti nim nijak zvlášť vysazen. Jejich úctu k rodině, vzdělání a pracovitosti jim můžeme leda tak zavidět. Přesto mi ale začala hlodat v hlavě nejedna otázka. Takové otázky na které jsem ze začátku své nákupní turistiky ani nepomyslel.

Je morální kupovat čínské výrobky? Je dobré tímto podporovat režim, který zabíjí lidi a šikanuje naše bratry a sestry? Není tak trochu pokrytecké dotovat "zelené programy" když vetšina národa chodí v riflích z čínských továren. Z továren kde pracují lidé, kteří žádné životní prostředí nezajímá a slovo ekologie znají jen studenti cizích jazyků?

Zamyšlen jsem koupil troje termoponožky za dvacku a šel domů. A ptám se teď sám sebe: "Jsou moje ponožky morální?"

Zobrazeno 1817×

Komentáře

P@y@

To Trabi: Celkem souhlasím. Jen koukám na svojí mikinu adidas a tam stojí made in Kambodga - tak to bude asi těch daset procent co chybí u číny.

VojtaR

Ahoj Pájo je to zajimavej pohled. Ale vietnamský prodejce v české republice platí daně české republice (pokud vůbec někomu) takže podporuje náš režim. Když přestanem nakupovat zboží z vietnamu a ciny tak akorat snizime zivotni uroven tech lidi, kteri pracuji. (Neboli, žadne prodane zboži, zadne penize do tovarny, zadne vyplaty zamestnancum, zadny nakup potravin... atd.) A snizime tim nasi zivotni uroven. Protoze ty jdes do obchodu a chces koupit potah za 700 - 1500,- , ale nakonec utratíš jen 190,-. :-)<br />
Mozna je to pro nekoho moralni dilema, ale zaroven sám v sobě utvrzuje myšlenku, že diskriminace importu a cla sou super. :-)<br />
Každý z nás ví, že je Afrika chudá, každý křestaň by s tím nejradši něco udělal. Ale nejvíc africe a dalším zemím pomůže, když se nebude vyspělý svět uzavírat za cla. :-)<br />
Pak už je jen dilema jestli je morálnější trestat lidi v režimu, který nám příjde nemorální. :-)<br />
<br />
Vojta

Zobrazit 6 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz